fbpx

Voorkeur en afplatting voorkomen

Afgeplatte schedel en een voorkeurshouding? Dat kun je voorkomen.

 

Ik geef je in dit blog vast 3 tips over hoe je dat doet!

Als: 

💚 voormalig gymdocent

💛 motorische remedial teacher en 

💚 master of education

heb ik veel ervaring opgedaan in de praktijk. Daarom heb ik een online leeromgeving ontwikkeld waar betrouwbare informatie staat over de ontwikkeling vanaf de geboorte. Ik begrijp dat het niet op alle consultatiebureaus standaard verteld wordt, maar een verkeerde houding kan de nek, rug en het hoofdje schaden. En die houdingen zie ik bijna dagelijks gebeuren. Stop daarom alvast met het gebruiken van maxicosi’s als zitplek, wipstoeltjes en andere babystoeltjes.   

 

0 +
Blog lezers
0 +
Enthousiaste ouders en professionals
0 +
Enthousiaste kinderen

Als je zwanger bent ga je uitzoeken wat je allemaal nodig hebt. Een aantal dingen zijn logisch. Een wiegje, bedje, autostoeltje, matrasje, kleding enzovoorts. 

Maar als je door een winkel loopt of allerlei webshops bekijkt, zie je dat er nog veel meer aanbod is. 1001 wipstoeltjes, babyzitjes, babybouncers met elastieken eraan, looprekjes, een tablethouder voor je baby…… En is dat nodig? Nee dat is helemaal niet nodig! Daar kun je direct geld op besparen door het niet te kopen!

 

➡️ Kleine kinderen hebben niet veel nodig. Wat ze wel nodig hebben is:

Tip 1. Ruimte om te kunnen en mogen bewegen.

Tip 2. Makkelijk zittende kleding waarin ze zich kunnen bewegen.

Tip 3. En een zoveel mogelijk platte houding. Op de rug en op de buik. Vanuit die houdingen gaan ze zichzelf sterker maken door dingen te proberen. 

Per onderdeel zal ik uitleggen waar je op kunt letten en wat ik er precies mee bedoel. 

Ruimte


Kinderen leren alles bewegend. Er is geen andere manier namelijk. Je kunt een baby niet uitleggen hoe het moet gaan omrollen. Ze begrijpen je woorden niet.

Maar door te mogen bewegen en de ruimte te krijgen, lukt het wel. Kinderen leren hun voeten op te tillen door een keer tegen een stoeprand te lopen en om te vallen. 

Wat zie je vaak gebeuren? Dat kinderen ‘opgesloten’ zitten het grootste deel van de dag. In maxicosi’s, wipstoeltjes of in een box met allerlei kussens er omheen. Daardoor rem je de motorische ontwikkeling. 

Makkelijk zittende kleding

Er is zoveel ‘hippe’ kleding te krijgen. Skinny jeans voor baby’s of jonge kinderen. En wat zien ze er stoer en schattig uit. Maar als ik dan een kindje zie dat op een muurtje of op de bank probeert te klimmen en zijn knie niet omhoog krijgt, dan krijg ik er de kriebels van. Want zo ontneem je een kind hele waardevolle leerervaringen. 

Is een joggingbroek niet mooi?

Vind je een stretchbroek niet mooi? 

Ik zou zeggen: zet je er overheen 😀. En dat zeg ik met alle liefde van de wereld. Ik ben van mening dat goed kunnen bewegen belangrijker is dan de mode. De benen, de armen, de romp, het hoofd. 

Alles moet alle kanten op kunnen en kinderen (ook baby’s!) moeten niet gehinderd worden door ritsen, knopen of te strakke kleding! 

Platte houding

 

Zorg voor een platte houding wanneer het kan. De rug – en nekspieren zijn nog slap na de geboorte. En het duurt even voordat het op volle kracht is. Dat weten we allemaal want een babyhoofdje wordt goed ondersteund. 

Maar we vergeten dat er een zwaartekracht bestaat. En als een kindje in een gebogen houding ligt, zoals een banaan, in een maxicosi/wipstoeltje/kuipje e.d. werkt de zwaartekracht in op het lijfje en geeft veel druk op de wervelkolom. Die nog niet ondersteund wordt door spieren zoals bij ons.

 

Dragen

En natuurlijk is het dragen op de juiste manier van een baby in een draagdoek ook perfect. Maar je draagt je baby niet de hele dag door en je kindje heeft ook oefentijd nodig om de spieren te kunnen versterken. 

Dus veel 💚 voor het dragen van kinderen, maar daarnaast is ook de oefentijd op de buik, de makkelijke kleding & het beperkt ‘geparkeerd’ worden erg belangrijk!

De realiteit is...

 

In ‘het echt’ zie ik dit veel gebeuren: 

De maxicosi kun je op het onderstel van de kinderwagen klikken. Heel handig als je weg gaat. Dan hoef je niet te slepen met de reiswieg. Maar de houding in een maxicosi is geen goede houding voor een langere tijd. Het is de veiligste manier om baby’s te vervoeren, maar daar moet het ook bij blijven. Het is slecht voor de nek en rug en het beperkt de baby in zijn bewegingsvrijheid. 

Net als andere zitjes, stoeltjes en poefjes waar baby’s ingesnoerd worden. Het hoofdje wordt éénzijdig belast en het kindje heeft geen ruimte. 

Met als gevolg?

Een afgeplatte schedel aan één kant of een voorkeurshouding wat je weer af moet gaan leren. Geef je kind de ruimte en zorg ervoor dat het zich goed en veel kan bewegen. Daarmee voorkom je een hele hoop problemen!

De focus ligt vaak op voeding, slaap en groei

Maar de motorische ontwikkeling ligt aan de basis van alles. Kinderen ontdekken al bewegend de wereld en het is belangrijk om ze hier volop de ruimte voor te geven. Jij wilt het liefste voorkomen dat je kindje een voorkeurshouding krijgt. 

 

Daar heb ik 2 hele mooie (gratis) dingen voor! 

Je krijgt in je mailbox een opname van een live sessie die ik vaak gegeven heb aan ouders en zwangeren. Ik heb die een aantal keren opgenomen en één van die opnames krijg je. Dat duurt ongeveer een uur. 

 

Ook krijg je een minigids over de motorische ontwikkeling.

In de minigids die je gratis kunt downloaden, lees je:

💚 Wat een voorkeurshouding precies is en hoe je dit kunt voorkomen. Hoe een afplatting op de schedel ontstaat en hoe je dit kunt voorkomen

💛 De zin en onzin van mijlpalen en het belang van een goede motorische ontwikkeling

💚 Op welke manier je de buikligging goed inzet en welke voordelen dat heeft voor je kindje

Ik deel foto’s en voorbeelden, zodat je precies kunt zien hoe het werkt!

 

Download nu meteen jouw gratis exemplaar 

👇

Minigids Motorische Ontwikkeling in je mailbox!
In de minigids over de motorische ontwikkeling vertel ik: de zin en onzin van mijlpalen, waarom de motorische ontwikkeling belangrijk is en hoe je een voorkeurshouding kunt voorkomen bij je baby.
Marketing door