Selecteer een pagina

Wanneer je niet zo lekker in je vel zit, kan dat leiden tot overmatig eten. Emotie-eten wordt dit vaak genoemd. Je probeert je vervelende emoties weg te eten. En soms is iets zo lekker, dat je daar echt van kunt genieten. Voor eventjes dan. Want erna schaam jij je ervoor, voel jij je boos, teleurgesteld of ben je het vertrouwen in je eigen kunnen helemaal kwijt.

Je zit als het ware in een negatieve mindset. Je kunt niks, je kunt niet afvallen, het is niet voor jou weggelegd, zie je nou wel dat jij je niet kunt beheersen. De vervelende dingen over jezelf, vliegen je om de oren. En dat doe jij jezelf dan aan.

Niemand is zo streng voor een ander. Niemand vertelt deze dingen tegen iemand anders. Maar we doen het wel onszelf aan. We houden onszelf in een negatieve mindset van waaruit we denken niets te kunnen. En niets te kunnen bereiken.

Hoe draai je die mindset om?

Dat is niet eenvoudig en niet binnen een dag gedaan. Maar een goede stap is dankbaar zijn. Dankbaar voor de dingen die je allemaal wel hebt om zo in een positieve flow te komen. Er zijn zoveel dingen, iedere dag weer, om dankbaar voor te zijn. En soms heb je er zelf niet eens iets voor hoeven doen.

We leven in Nederland in vrijheid. Onze kinderen kunnen naar school vanaf dat ze vier jaar zijn. We hebben goede ziekenhuizen waar de hygiëne belangrijk gevonden wordt en er komt schoon water uit de kraan. Gewoon in ons huis. Wonderlijk toch. Want als je op een andere plek in de wereld geboren was, waar je overigens ook niets aan had kunnen doen, was dit misschien minder vanzelfsprekend geweest.

Start eens met het iedere dag dankbaar zijn voor de dingen die je wel hebt. Een liefdevolle partner, leuke kinderen, een fantastische vader. Leuk werk of een mooie plek om te wonen. Leef vanuit dankbaarheid en kom in de flow van positiviteit.

Want als je daar eenmaal in zit, dan kun je vanuit die positiviteit veel meer. Dan kun je dingen aanpakken, er voor gaan en heb je het vertrouwen dat je het kunt. En tada, dan kun je het ook echt! Maar niet als je van tevoren al denkt dat het je toch niet gaat lukken. Dus verander die mindset, kom in de flow en ben dankbaar voor alles wat er wel al is. Voel het, ervaar en ben daar iedere dag even mee bezig. Dan merk je over een tijdje het verschil.