Selecteer een pagina

Wie is er verantwoordelijk voor jouw gezondheid? Jouw gewicht? Jouw leefstijl?

Ik denk dat bijna iedereen dan naar zichzelf zou wijzen. Je weet dat jij, als puntje bij paaltje komt, degene bent die verkeerde eetgewoonten heeft.

Maar wanneer doe je daar wat aan? Wanneer pak je die handschoen op en zeg je tegen jezelf: ‘het is klaar nu’.

Dan komt het uitstelgedrag van mensen om de hoek kijken. ‘Ik begin morgen’, ‘Ik begin op 1-1’, ‘Ik start na de feestdagen’. En zo kun je eindeloos doorgaan. Want dan is er een verjaardag, dan is het zomer, dan is het winter, dan is het Pasen en zo gaat het maar door. Is er dan geen goed moment om te starten? Natuurlijk wel!

Ik leer je alles wat je moet weten om je gedrag zo te veranderen dat je zelfstandig, goede keuzes kunt maken. Ik focus op je gedrag, minder op wat wel en niet mag. Zodat jij, voor de rest van je leven, op de momenten dat je daarvoor kiest, goede keuzes kunt maken. Je hebt geen babysitter nodig, die keuzes voor jou maakt. Je kunt het prima zelf.

En als je dat doet, neem jij die verantwoordelijkheid voor je gezondheid. Tegen een leerling met gedragsproblemen die weigerde zichzelf kritisch te bekijken en te veranderen, zei ik:

‘Wat nu als je over twee jaar spijt hebt dat je vandaag niet begonnen bent?’

En dat was het inzicht dat hij nodig had. Hoe zit dat bij jou? Krijg jij spijt als je nu niet start?