Selecteer een pagina

Soms, zonder dat ik het zo bedoeld had, ben ik aan het denken. Gisteravond bedacht ik me dat waarden een grote invloed hebben op ieders leven. Maar dat er ook grote verschillen in zitten tussen mensen.

Als je uit een lijst van waarden een top 5 samen moet stellen, ziet die lijst er anders uit dan die van je buurman, collega of zelfs je partner.

Soms begrijpen we elkaar niet. Omdat we andere waarden en normen hanteren. We bekijken de wereld en de mensen om ons heen door ons eigen kadertje. En als iemands gedrag daar niet in past, is die gek, vreemd, of niet goed genoeg. Omgedraaid vinden andere mensen mij misschien wel vreemd, omdat ze mij bekijken vanuit hun eigen kader. En dat kader is zeer waarschijnlijk anders dan dat van mij.

Wat moeten we daar nou mee? Nou, ik probeer niet te oordelen over andere mensen. Want wie zegt dat mijn beeld van iemand correct is? Waarom zou mijn waarheid de echte waarheid zijn? Belangrijk is om je eigen waarden duidelijk te hebben. Wat staat in jouw leven voorop? Plezier, gezondheid, werk, geloof, gezin? Of geluk, vrijheid, aardig gevonden worden, ambitie, passie, onafhankelijkheid, moed of macht?

En zo zijn er nog vele, misschien wel honderden waarden. Stel je hebt gezondheid in je top 5 staan. Doe je daar dan ook echt wat mee? Of blijf je hangen bij het idee dat je gezonder wilt worden of af wilt vallen? Of je gezin staat op 1 en je werkt 50 uur, verdeeld over 6 dagen per week. Dan is er sprake van een dis-balans tussen wat je belangrijk vindt en hoe het in werkelijkheid gaat. Dit maakt je in ieder geval niet gelukkiger. Het nastreven van je waarden kan ook in delen en tussenstappen. Hoe kom jij dichterbij het leven dat bij je waarden past?

– Maak eerst eens een lijst van je waarden. Er zijn veel websites die lijsten met waarden bevatten. (Tip: google waarden lijst.) Schrijf alles op wat je belangrijk vindt.
– Maak daar een top 5 van.
– Kies met welke waarde je vandaag al aan de slag kunt.
– Schrijf voor jezelf op wat je doel is en waar je nu bent.
– Vervolgens bekijk je welke stappen je kunt nemen om daar te komen.
– Doe dat ook! Maak je eigen waarden belangrijk! Kies voor jezelf en niet wat anderen daarvan vinden.

In mijn geval help ik mensen die als waarde gezondheid hebben. Of een leven lang gezonde keuzes maken en genieten van de mensen om zich heen. Bepaal voor jezelf wat belangrijk is, werk daar naartoe en maak een einde aan die dis-balans.

Succes!